X
!

Tanga: Heden graag.

Home  /  Update  /  Current Page

Jullie willen natuurlijk weer van me weten wat de zin van het leven is. Vooruit dan maar. Hier komt het: Zijn is beter dan Niets. Zoals ik reeds heb verteld bestaat er niets in het niets, en dus ook geen wetten en logica, waardoor alles mogelijk is. Het niets is pure mogelijkheid, waardoor het mogelijk was dat er iets uit het niets ontstond, ofwel het universum, en pas toen kwamen de wetten van oorzakelijkheid in actie, wetten die we zo gewend zijn dat we ten onrechte denken dat niet iets plotseling uit niets kan ontstaan. Ondanks het feit dat ik hiermee een antwoord heb gegeven op één van de belangrijkste wetenschappelijke -en levensvragen aller tijden heb ik de Nobelprijs er nog steeds niet voor ontvangen. Maar daar gaat het hier niet om. Waar het om gaat is dat het niets zinloos is zolang het niets blijft. Mogelijkheid krijgt alleen betekenis als deze op één of andere manier wordt gerealiseerd. Het niets is de totale vrijheid. Totale vrijheid is pure mogelijkheid. Zodra een mogelijkheid werkelijkheid wordt, verdwijnt het aantal mogelijkheden, en wordt de vrijheid dus beperkt. Maar zonder realisering van de mogelijkheid is diezelfde mogelijkheid zinloos. Een mogelijkheid heeft alleen zin als hij werkelijkheid wordt. Daarom is de realisering van een mogelijkheid, en daarmee de beperking van de vrijheid, beter dan het behoud van de totale vrijheid en het aantal mogelijkheden. Zijn is dus beter dan Niets. Je kunt dit ook op het persoonlijk vlak trekken. Zolang je niet geboren wordt zijn alle mogelijke levens beschikbaar. Dat is een prettige gedachte. Zodra je geboren wordt, beginnen de mogelijkheden kleiner en kleiner te worden, tot er uiteindelijk één overblijft. Dat is je leven. Als je nooit geboren was, was de mogelijkheid voor een beter leven gebleven. Maar dat zou dan nooit zijn gerealiseerd, dus is niet geboren worden met de mogelijkheid op een fantastisch leven minder waardevol dan het leven dat wel werkelijkheid is geworden al is het minder fantastisch. Dat is de zin van het leven. Het leven heeft zin omdat het is. Daarom is falen ook beter dan niets doen.

Het is zondagmorgen terwijl ik dit zit te typen. Sundaymornin’, is every day for all I care. De stroom is al ruim een dag niet uitgevallen. Het is wat hier in Afrika. Er werkt niets, men kan niets en doet niets. Vooral omdat men niets doet kan men niets en werkt er dus niets. Dit is natuurlijk overdreven gesteld, doch daar gaat het nu niet om. Ik heb altijd gezegd dat dit in principe een goede levenshouding is. Waarom zou je meer doen dan srtikt noodzakelijk? Als je familie en vrienden in de buurt zijn en iedereen erop is ingesteld, maakt het niet uit dat er de helft van de tijd geen stroom is. Als je alle tijd hebt maakt het niet uit dat je anderhalf uur op je eten moet wachten. De Afrikanen hebben zich meer aangepast aan de omstandigheden.

In onze cultuur zijn we dat vergeten. We proberen de omstandigheden te controleren, zodat alles altijd doorgang kan vinden. Het goede aan de evolutie is dat het leven zich aan de omgeving aanpast, met uitzondering van de bever, die past zijn omgeving aan zijn eigen wensen aan. Maar binnen de reële mogelijkheden. ‘Wij’ westerlingen zijn dat vergeten. Ik was het ook vergeten. Dus raak je gefrustreerd als de stroom weer uitvalt op een cruciaal moment (sinds ik in Tanzania ben heb ik elke dag een lekke band, vanwege de veel te brute vluchtheuvelreeksen waar je niet omheen kan, en toen ik in het kleine kamertje van mijn guesthouse net alles uit elkaar had gehaald om de band te plakken begon het te stortregenen, dus viel de stroom uit voor de rest van de avond en moest ik de rest van het proces in het donker, en zonder ventilator (waardoor je je kapot zweet), zien te klaren), als het internet het weer niet doet terwijl het wel zou moeten (dat gele driehoekje met uitroeptekentje erin blijft me tot het uiterste tergen), als je anderhalf uur op je eten moet wachten, enzovoorts, und so weiter. ‘Heden graag’, citeer ik uit Herman Brusselmans in gedachten als ik aan mijn tafeltje voor me uit zit te staren, me afvragend of het bord voedsel dat ik besteld heb ooit daadwerkelijk voor mijn neus zal staan, of ooit het moment komt dat ik voetstapjes uit de keuken hoor en er iemand met een dienblad mijn richting in loopt. Maar je moet je er aan overgeven, en herinneren dat wij in de natuur zijn geplaatst en niet andersom. Dat is bijzonder moeilijk. Hoe vaak heb ik niet uit woede op mijn kussen geslagen (om mijn hand niet te verwonden) als de stroom na vijf uur afwezigheid nog niet terug was, als mijn eten niet werd gebracht en ik terug moest om erom te vragen, als de kraan of douche het niet deed en ik daar weer achteraan moest, als ik koud bier had besteld en het bleek warm te zijn, waardoor ik ermee terug moest. Om je er een voorstelling van te maken; zie daarvoor de plaatjes van een woeste Donald Duck. -’RAAAAAH!’-, roept hij dan, stampvoetend, met rood aangelopen hoofd, een briesende snavel en een gitzwarte donderwolk boven zijn hoofd. Maar er is geen keus. Aanpassen is gewenst, al kost het me moeite en ben ik er nog niet. Hoewel ik wel kritiek heb op de meisjes die bijvoorbeeld in een winkel staan en je het idee geven dat je een verschrikkelijke last voor ze bent, voor je uit sloffen in een tempo waar een schildpad smadelijk om zou lachen, en te beroerd zijn hun mond fatsoenlijk open te doen zodat je tien keer moet vragen of ze het willen herhalen, hetgeen ze in het gunstigste geval dan met tegenzin doen, maar je anders gewoon maar negeren verder. Geen excuses daarvoor, ik veracht het. Sowieso als je een dienst verleent waarvoor men betaalt, zorg dan dat je het op orde hebt, maar dat is te weinig het geval. Begin er anders niet aan, als je het niet kunt leveren.

Het voordeel van anderhalf uur op je eten wachten is dat dit betekent dat het vers wordt bereid. Soms krijg je je eten al binnen de minuut, maar dat wil slechts zeggen dat ze het in de magnetron hebben gestopt, zelfs friet doen ze in de magnetron en het wordt er bijzonder slap en smakeloos van, kan men zich voorstellen. Vaak is de menukaart er slechts symbolisch, je krijgt hem te zien, maar ondertussen hebben ze alleen kip of rundvlees met rijst of friet. Ook komt het voor dat je een dag van te voren moet bestellen, hetgeen in mijn situatie niet erg handig is.

Maar het is een manier van leven waarvoor men heeft gekozen. Als iedereen weet dat de stroom regelmatig uit valt, zit men ook niet in over deadlines. Het probleem in Europa is dat men deze speling niet heeft. Zodra er internet bestaat, wordt dus ook verwacht dat dit wordt gebruikt. Vroeger stuurde je een brief, maar sinds je kan mailen is de mogelijkheid daar dat er op dezelfde dag wordt gereageerd, en dat wordt dan ook verwacht. We hebben niet met zijn allen die afspraak, zoals in Afrika, dat het loopt zoals het loopt, en dat we die loop volgen, zodat we ook niet die strikte verwachtingen hebben.

(Op dit moment valt de stroom uit, dat is anderhalve dag niet gebeurd, en dat is extreem lang hier.)

Bij de Kilimanjaro

Het verkeer hier is vrij gevaarlijk. Er is niet veel verkeer, dus vaak rijd ik eenzaam en alleen door een landschap met grappige vogelgeluidjes, maar als er voertuigen komen is het uitkijken geblazen. Meestal zijn het bussen en vrachtwagens, en die nemen nauwelijks afstand als ze passeren. Zeker bij vrachtwagens is het even een zaak van opperste concentratie op het moment dat het vehikel met zijn voorwielen langs je is en je in het gat daarachter zit, het zuigt je namelijk opzij en je moet uitkijken dat je niet te ver uitwijkt omdat je anders geheid onder de achterwielen terecht komt. Het is elke keer een beetje op hoop van zegen op dat moment, in dat stukje tussen de voor -en achterwielen, hoofd naar beneden en wachten tot hij voorbij is. Soms, als het voor mijn gevoel al te link wordt, word ik daarbij gedwongen de berm in te rijden. En als er tegenliggers komen die elkaar passeren, vooral bussen, is het zeker zaak te verkassen naar de berm. Dat zijn de momenten waarop Donald Duck zou roepen: ‘WAK!’ Ik vermoed dat ze alleen ex-TBS’ers aanstellen als buschauffeurs, want ze nemen liever het risico mij plat te rijden dan even een paar seconden te wachten met inhalen of een ogenblik snelheid te minderen. Daarnaast vraag ik me af welk goedje sommigen in de tank van hun voertuigen gieten, want met wat die uitstoten zou Saddam Hoessein in z’n nopjes geweest zijn.

Tanga is waar ik nu ben, en dat ligt aan de kust. De vorige aflevering had ik nog wel beweerd de kustroute te schrappen, zul je denken. Maar vlak daarna kwam ik erachter dat de kortste weg door het midden van het land voor een groot deel bijzonder slecht schijnt te zijn. Ook typisch Afrika, het is immers de weg naar Dodoma, wat al enkele decennia de officiële hoofdstad is, dus ik dacht dat die inmiddels wel geasfalteerd zou zijn. Ze zijn er mee bezig, dat wil zeggen: de Chinezen, want die asfalteren het gehele continent, maar het is nog niet af. Zodoende dacht ik toch maar naar de kust te gaan, want daarvan is me verzekerd dat de weg geheel verhard is. Afwachten natuurlijk, maar verhalen van andere reizigers, die me van deze informatie hebben verschaft, zijn meestal wel te vertrouwen. Zodoende is de weg naar Malawi wat langer. En bloedheet is hij tegenwoordig ook. Maar we komen er wel.

Nr van de week (klassieker, volume op max.)

Lithium

I’m so ugly, that’s ok, ’cause so are you

broke all mirrors

 

I’m so lonely, that’s ok, I shaved my head

and I’m not sad

and just maybe, I’m to blame for all I’ve heard

but I’m not sure

 


Reacties

 1. Eliane zegt:

  Je geeft precies weer wat ik ook altijd denk.
  In ieder geval weer iets waar over nagedacht kan worden.
  En ja, geef je er aan over. Er zit niet veel anders op.

 2. wim zegt:

  zie je wel: inspiratie is weer helemaal terug!

  een levende hond is beter dan een dode leeuw, zei Prediker.

  en Rowen Hèze maakt ervan:
  beter te verliezen dan dat je ‘t nooit hebt gehad

  intussen wordt het hier gestaag voorjaar…

 3. eveline zegt:

  Ben het niet helemaal met je eens…De meeste Afrikanen leiden aan een vreselijke ziekte, deze ziekte heet onverschilligheid. Het woord onverschilligheid is mijns inziens de beste en meest complete omschrijving. Men gaat vaak onverschillig om met spullen; ze zijn er niet zuinig op, er wordt geen onderhoud gepleegd. Ze gaan onverschillig om met seksualiteit, ondanks voorlichtingsprojecten, met alle gevolgen van dien. Ik zeg niet dat Afrika zich meer westers moet oriënteren, maar in alle landen van Afrika die ik bezocht heb, van Mali tot Somaliland en van Marokko tot Zuid Afrika is deze onverschilligheid aanwezig. Door vele toeristen ervaren als relaxed, door mij ervaren als vervelend…en toch ben ik gek op Afrika!!

  • Hans zegt:

   toch typisch, ik ervaar het helemaal niet als relaxed maar idd als onverschilligheid, alleen wat betreft de luxedingen heb ik me altijd afgevraagd: wat is beter: minder werken en minder luxe dingen of hard werken en meer luxe? Ik dacht altijd: minder werken en minder luxe kan wel, mits je iedereen in de buurt hebt natuurlijk. Nu twijfel ik, maar als ik straks weer elke dag vroeg op moet staan en de regen door weet ik het niet. Oja, klimaat is dus ook van belang. Net zoals die ongeinteresseerde meisjes, idd onverschillig, en service niet kunnen/ willen leveren. Maar iets minder van luxeartikelen afhankelijk zou ik wel willen zijn.
   Maar als ik eerlijk ben: Als ik moet kiezen voor Afrika of Azië, ga ik voor Azië, Afrika heeft niet zo veel te bieden en de mensen zijn maar zozo. Maar zo lang ik hier ben wil ik niet de hele tijd gefrustreerd zijn, dus is het een goede les, hoewel je thuis zo snel gewend aan alles bent dat het waarsch. van korte duur zal zijn.

   • eveline zegt:

    Tja, daar denk ik ook altijd over na…haha, mensen om me heen zeggen dat ik gewoon teveel denk. Ik denk dat je gewoon een middenweg moet vinden in het leven. Door mijn lange tijd in Afrika ben ik wel anders in het leven gaan staan; ik kan beter relativeren, hecht niet aan luxe, kan kleine dingen meer waarderen. Wat ik wel geleerd heb van de afrikanen is bijvoorbeeld een soort berusting. Ik ben bijvoorbeeld bijna nergens meer bang voor. In Europa denken mensen bijvoorbeeld heel anders over ziekten en dood gaan. Als je hier bijvoorbeeld een ernstige ziekte krijgt en misschien dood gaat, wordt alles in het werk gesteld om iemand te genezen. In Afrika accepteert men een ziekte en de dood makkelijker, omdat het (helaas) een veelvoorkomend onderdeel van het leven is. Niet alles is maakbaar…dat deel is dus misschien geen onverschilligheid maar berusting? Ik weet het niet…Toch heeft Afrika veel te bieden; een aangenaam klimaat, vruchtbare bodems, prachtige natuur en veel grondstoffen. En wat is luxe? Voor mij is luxe; een warme douche, vrijheid, reizen en inderdaad…dat dingen zoals internet en stroom werken, zodat je ook eens een koud biertje kunt drinken :)

   • das baby zegt:

    Over vrijheid gesproken:
    Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten.

    Volgens mijn vader is het leven in Afrika voor de meeste mensen als kampeergehannes op een primitieve camping, inclusief het gebrek aan privacy. Laat ze maar clean blijven daar, jij hebt je vrijheid afgestaan aan je levensstandaard. Afkicken is te laat.

 4. Els zegt:

  Mooi verhaal Hans.

 5. Corrie zegt:

  Inderdaad, een mooi verhaal

 6. Pia zegt:

  je zet ons wel aan het denken vanuit het donkere maar prachtige continent, Hans, Ik zou dolgraag eens in de toekomst kijken, een eeuw of misschien meer, hoe de verhoudingen van de continenten, antropologisch gezien, dan liggen. Je zou er nog wel eens van kunnen verschieten ! Maar voorlopig doen we het er mee en denken we er over na.
  Voor een filosoof als jij liggen volgens mij de banen hier voor het opscheppen (als je dat natuurlijk zou willen…)
  We gaan snuffelen in de PZC :)

 7. Froukje Dijkshoorn zegt:

  Bedankt voor je mooie verhaal. Het filosofische vind ik interessant. Ik zal wat weer wat storten, ik heb niet veel, maar door jou verhaal voel ik me rijk.

 8. Mare Liberum zegt:

  Als ik niets zie in de mogelijkheden, ben ik dan? Als ik was dan heb ik tenminste schone kleren.
  Zelf zie ik de vrijheid in de mogelijkheden niet omdat je dan een keuze moet maken. Zelf vermoed ik dat de werkelijkheid je in je vrijheid belemmert door keuze, zonder deze werkelijkheid is niets. Maar dan zit ik nog wel met niets in dit niets. Brahmagupta schijnt hierover reeds te hebben verhandeld.

 9. samuel zegt:

  Hans ik kan me wel vinden in je uitleg van het leven.

  Je komt er pas achter als je eerst een tijd niets gedaan hebt. En je dan vanuit het niets aan iets begint….
  Het accepteren van je werkelijkheid is een moeilijke opgave, maar lijkt de enige weg naar….????

  Bon Voyage

  Op naar de 2e schaal!!

 10. Bridgett zegt:

  Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 11. Reed zegt:

  Hi there! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Keep up the great work!

 12. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your design.
  Thanks a lot

 13. Issuu.com zegt:

  Central outline and appealing icons are becoming more popular.
  Catching the attention of the web users takes more than simple
  graphical designs. 0is the ewest generation of web design aand
  development.

 14. Blogger.com zegt:

  Once customers become invested in the product development
  process, they may be more likely to remain loyal too the company.

  We have haad a wide variety of questions and comments related to Web 2.0
  where the web pages used to be styatic whereas here they are dynamic and are updated regularly.

 15. As the cancer grows, it may eventually squeeze the urethra, which is surrounded bby
  the prostate. It might have been missed otherwise”itactually was
  missed. At tthe New Hope Medical Center, the team of doctors works hard to ensure each patient who chooses an alternative cancer treatment is given the utmost cre in hopes of suppressing the disease and improving overall wellbeing.

 16. Hence, compare the sizes and choose the most suitable one.
  Healthy Eating iin Pregnancy too manage some problem.

  While these things are not completely false, they certainly are the way to lose flabby arms fast.

 17. It is estimated that recurrent and sustained use of Phen375 can result in a
  weekly loss of around 3 to 5 lbs. Therefore foods aare typically
  the major target linked which has a bodyweight loss software.
  Phen375 encourages our system tto continuously burn off fat, transforming
  all of us into round-the-clock weight reduction machines.

 18. You will love the history lesson of ballooning
  and the champagne at the laqnding site; staff members aare personable and professional.
  For those who plan too stay overnight or the whole 4 nights to cover the entire Hot Air Balloon Festival in Clark, assistance for rooms in a hotel
  and a resort in Clark cann be obtained through Yats.
  Many balloonists recite the Balloonist’s Blessing (Anon, knowwn as
  ‘The Balloonists Prayer’) with the champagne toast:.

 19. Elvera zegt:

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very
  often inside case you shield this increase.

 20. klick zegt:

  Seemingly smart and well adjusted, hher story begins with a tale
  of heartbreak:“One bad decision changed my life
  forever. He was aoso the only German commander to successfully invade British soil during the First World War and went undefeated for the duration of
  the conflict. Custom installed: the ZR4 is custom installed: in this case
  it means that twin front-mounted Laser Shifters and rear license plate mpunted Laser
  Shifters must be attaached to the vehicle.

 21. Mari zegt:

  I was really confused, and this answered all my qusiteons.

 22. A healthier lifestyle also requires you eat cruciferous vegetables like
  broccoli, cabbage, and cauliflower. There are a lot of advantages
  to life with all of the fancy gadgets available to us
  in this day and age. Kitchen design styles
  change quite fast and this can also be hastened by the use of the latest modern gadgets like blenders,
  juicers, modern ovens, steamers and the like.

 23. Hello there, You have done an excellent job.
  I will definitely digg it and personally suggest to my friends.

  I am confident they will be benefited from this web site.

 24. When asked by Greenberg to justify the allegation, Clemens boldy stated that it’s “impossible, because he’s never given me HGH or any performance-enhancing drug. Browse for more information about GP Stan 50 (Winstrol injectable) and other Geneza Pharmaceuticals products available on this site. However, even if exonerated in federal court, the man who amassed 354 wins and 4,672 strikeouts during a stellar 24-year career will always have a verdict of guilty rendered against him in the court of public opinion.

 25. Jeanette zegt:

  This condition can lead to marital conflicts, substance abuse, and financial problems.
  Of course, this scene just shows a quietly escalating fight and it shows
  a hero who has the ability to take a fight to a quick conclusion. He brains with a
  pistol two cops who pull him over.

 26. If more people carried outt regular physical exercise along wuth a proprr diet they would not
  need too use dangerous fat burning drugs. This iss
  the cause of the huge popularity of weight loss pills.
  You will have more time for yourself and can stop being too strict with your diet.

 27. There is certainly a great deal to find out about this subject.
  I like all of the points you made.

 28. Hi my family member! I wish to say that this post is awesome,
  great written and come with approximately all important infos.

  I’d like to peer extra posts like this .

 29. mothers blog zegt:

  whoah this blog is magnificent i realpy like studying your posts.
  Stay up the great work! You recognize, lots of individuals are hunting round for this information, you can help
  them greatly.

 30. Desire zegt:

  That is really attention-grabbing, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your rrss feed and look forward to seeking extra of your magnificent
  post. Also, I’ve shared yoour web site in my social networks

 31. Wonderful Website, Carry on the fantastic job. Thank you so much.

Laat een reactie achter

sponsoren